Därför ska du lösa korsord

Därför ska du lösa korsord

Förutom att lösa korsord är ett utmärkt förströelse-syssla så ger det betydligt mer än andra andra diton. Här går vi igenom fyra stora fördelar med att just lösa korsord. 

Ordförrådet

När du löser korsord lär du dig inte bara nya ord, du får också öva på din associationsförmåga och ganska ofta även klura på de lite mer finurliga ledtrådarna som kan vara en ordlek på något sätt. Det är ofta så kallade dubbeltydiga ord förekommer. 

Håller hjärnan ung och fräsch

Genom att låta hjärnan jobba med korsordslösning så håller den sig också yngre och fräschare. En studie från 2017 med hela 17 000 personer över 50 år visade att regelbundet korsordslösande faktiskt gjorde att man presterade bättre på olika typer av tester som till exempel minne och slutledningsförmåga. Forskarna kunde se att korsordslösare kunde ha hjärnkapacitet som var jämförbar med de som var tio år yngre. Artikel: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/korsord-haller-hjarnan-frasch-pa-aldre-dagar

Kunskaper

Du märker knappt av det, men när du löser korsord så ökar du på din kunskapsbank något enormt. Du lär dig till exempel nya djurarter, nya växter, geografi, historia och i vissa kryss även en hel del om aktuella händelser. 

Roligt

När du löser korsord själv utmanar du dig själv och du kan själv anpassa ditt korsordlösande efter svårigheten på kryssen. När du behärskar de lätta är det både roligt och utmanande att gå på de medelsvåra och så vidare. Men en sak som är roligare än att lösa korsord själv är att göra det tillsammans med någon. Ni kanske kan resonera fram en lösning och komplettera varandras kunskaper. Det är ett roligt och lärorikt sätt att umgås.