Hjälp! Kommer AI tar över korsordsskapandet?

Hjälp! Kommer AI tar över korsordsskapandet?

Larmet om att datorerna och nu på senare tid framförallt AI kommer ta över korsordsskapandet har gått under flera år. Kommer alla korsord vara skapade av en dator i framtiden? Kommer yrket korsordsmakare att dö ut?

I flera år har korsordsmakarna varnat för att den gamla traditionen av att skapa korsord håller på att dö ut. I en artikel från 2021 (https://www.svt.se/kultur/korsordsmakare-slar-larm-en-unik-tradition-haller-pa-att-ga-i-graven) varnade Per Söderström som är både journalist och korsordskonstruktör att de handgjorda korsorden höll på att ersättas av datorgenerade diton. Redan 2018 varnade han för detta och 2021 var riktningen tydlig. Färre handgjorda korsord leder såklart till färre jobb när en viss eller större del ersätts av datorgenererade kryss. Per menar att en dator inte kan ersätta en skicklig korsordskonstruktör då den saknar fingertoppskänsla, humor och framförallt personlighet. 

VD Anders Juhlin på jätten Keesing Media Group sa i samma artikel från 2021 att de använde redan använde datorstöd tillsammans med en redaktör för skapadet av många korsord. 

Denna artikel var långt innan AI slog igenom på riktigt med ChatGPT och liknande lättillgängliga tjänster fanns. I en artikel från 2 maj 2024 (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/nyheter-fran-dagen-2-maj-b0d6v5)säger Helene Skott; en av Sveriges dryga 80 korsordsmakare. Hon kallar AI-utvecklingen inom korsord för kulturmord och att man tappar fantasin och det trista korsord. Som ett exempel nämner hon att en maskin inte kan hitta på att “Ken” kan bli “plastpappa”, det är bara människor som kan. (i alla fall hittills red.)

Det är fortfarande några som kan jobba med att konstruera korsord på heltid, men de blir allt färre.


Vi hoppas i alla fall på att de finurliga och personliga korsorden kommer att bestå och att dagens korsordsmakare snarare blir fler än färre! Märker du av att korsorden känns mer stela och opersonliga jämfört mot tidigare?

Har du förslag på fler korsordslösningar på Hjälp! Kommer AI tar över korsordsskapandet?? Skriv gärna en kommentar/lösning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lösning på korsordsfrågan

Förklaring på lösningen (om du har en)

Välj gärna i vilken tidning/vilket korsord som du hittade frågan :)